Mariţa, eroina armână de la Calafat

In Razboiul de independenta, aromanii din marita regiunea Timocului au oferit un sprijin consistent armatei romane, organizandu-se in grupuri de voluntari. Din acestea au facut parte si adolescenti, 37 dintre acestia murind in timp ce duceau munitii militarilor romani. Printre primii voluntari aromani impuscati de turci s-a aflat si Marita, o fetita de 12 ani, care a carat, cu o galeata din lemn, apa militarilor romani. In memoria acesteia, aromanii au ridicat, in 1905, in apropierea cimitirului eroilor romani de la Smardan, un monument din bronz, in ronde-bosse, reprezentand o fetita ce privea spre est (spre liniile inamice), tinand in mana dreapta o coroana, iar in cea stanga o galeata cu apa „pentru eroii carora le e sete”. Soarta Maritei din bronz a fost curmata de prima conflagratie mondiala, cand bulgarii au dinamitat-o. Din initiativa inimosului român Iov Negura, care a trait la Viena, si a distinsei sale sotii, Aurica Negura, la 10 mai 2001 a fost amplasata si inaugurata în parcul de la Calafat o replica în piatra a statuii de odinioara.

Reclame

3 gânduri despre „Mariţa, eroina armână de la Calafat

  1. Oltenasii nostri i-au rupt mana Maritei si asa a ramas cuinga si fara coronita. Pacat, mare pacat. Imi pare rau ca autoritatile locale nu au facut nimic in acest sens. Reparatia s-ar fi facut foarte repede daca exista DORINTA.

  2. Valea Timocului se intinde atit pe teritoriul Serbiei cat si dincolo de granita, in Bulgaria, in regiunea Vidinului, daca vei cerceta mai atent vei vedea ca sunt aromani si in Timoc. Si nu este vorba despre aromânii din sud-vestul Bulgariei, care s-au stabilit în regiunile Blagoevgrad şi Pazargic si care s-au intins in jurul anului 1800 pana aproape de Dunare. In grupuri mici, fiind o populatie flexibila, aromanii au migrat aproape continuu, asa ca nu vad de ce te intriga faptul ca unii au ajuns in zona Tribaliei. În interiorul Bulgariei se gasesc grupuri de aromani la Sofia, Pestera, Velingrad, Rachitova, Dupnita, Blagoevgrad (Giumaia). În Bulgaria, numarand satele descrise de lingvistul german Weigand, sunt în total 91 de comune în care locuiesc români, iar dintre acestea 45 de comune au numai populatie romaneasca. Aici nu sunt trecuti însa aromânii care traiesc în minoritate langa bulgari, în 30 de comune, iar în muntii Rodope au pe înaltimi 12 sate, între care cel mai cunoscut este Bachita, cu peste 1.000 de locuitori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s